Ett familjeföretag. KaffeBönan grundades 1935 i Borlänge av diversehandlaren Helmer Johansson. Verksamheten gick i arv till sonen Kurt och en expansiv period inleddes. Kurt genomförde med kraft KaffeBönans inbrytning på den svenska storköksmarknaden.               

Anders Tunestam – tredje generationen kafferostare i Borlänge – tog över företaget 1990. Anders har vuxit upp med företagets kaffehantering. Han tillhör en relativt liten skara människor i Sverige som verkligen kan råvarumarknaden och dess olika nycker. En noggrann hantering av råvaror skapar förutsättningar för ett kaffe som alltid smakar lika gott. Vilket förklarar och ger innebörd till vår devis: KaffeBönans kaffe – Det goda kaffet!.

Introduktionen av våra då unika färdiga doseringar, specialanpassade för olika typer av bryggutrustning, förenklade hanteringen och samtidigt fick det färdiga kaffet en jämnare och högre kvalitet än tidigare. KaffeBönan utbildade även stora skaror av landets främsta krögare och annan storkökspersonal i kaffeberedningens ädla konst vid företagets lokaler i Borlänge.

Under 90-talet intensifierade KaffeBönan arbetet på konsumentmarknaden. Som en följd av de stora butikskedjornas centralstyrning i slutet av 90-talet har KaffeBönan förändrat verksamheten och jobbar nu främst mot arbetsplatser, restauranger och storkök.